Koření - jeho použití
Koření - jeho použití
Koření používáme v kuchyni více než často. Ne vždy použijeme to nejvhodnější či naopak mnohé druhy koření pro neznalost nepoužíváme vůbec a ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné zážitky.
V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití, bližší čtenář najde pod příslušným heslem.
- Bazalka - do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb
- Badyán - do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně
- Bedrník - do polévek, salátů a omáček
- Černobýl - na pečenou husu
- Chilli - do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně
- Dobromysl - na telecí a skopové maso
- Estragon - k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček
- Fenykl - k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů
- Hřebíček - do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček
- Jalovec - na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso
- Kardamom - do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů
- Kari - na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů
- Kerblík - do salátů a světlých omáček
- Kmín - na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny
- Kopr - k nakládání okurek a do okurkových salátů
- Koriandr - k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně
- Levandule - k přípravě ryb
- Libeček - k přípravě polévek a omáček
- Majoránka - do polévek, uzenin, jaternic
- Máta peprná - do marinád, na jehněčí maso
- Meduňka - k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí
- Muškátový květ - do nádivek, polévek a zelí
- Muškátový oříšek - do polévek, zelí a indické kuchyně
- Myrta - do sladkých pokrmů a při uzení masa
- Paprika - do guláše, zeleninových jídel
- Pepř bílý - univerzální použití
- Pepř černý - univerzální použití
- Pepř zelený - na bifteky a paštiky
- Pomerančová kůra - do zavařenin a želé
- Puškvorec - do ovocných salátů a kompotů
- Rozmarýn - na drůbež, ryby a do marinád
- Řeřicha - do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček
- Saturejka - do omáček,fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí
- Sezam - do pečiva
- Skořice - na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína
- Šafrán - do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva
- Šalvěj - na telecí a skopové maso, ryby a drůbež
- Tymián - na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek
- Vanilka - k ovocným pokrmům
- Zázvor - na maso, do polévek, k sladkým pokrmům