Kniha vaření od Sabiny Welserin II. část
70. Ain torten von pflamen, sý seýen dir oder grenLast sý vor sieden In ainem wein vnd treibs dúrch vnnd nim air, zimerrerlach, zúcker, laß bachen den taig zu der torten, hept man also an, man nimpt 2 air vnnd erklopffts, darnach riert ain mel daran, bis es dich wirt, schit In darnach aúff den disch vnnd arbait In woll, bis er recht wirt, hernach nempt ain wenig mer dan den halbtail vom taig vnnd welglet ain blatz, so brait Ir die torten haben welt, hernach schit die pflamen daraúff vnnd welglet hernach den andern blatz vnnd zerschneit In, wie Ir In geren haben welt, vnnd thiets oben Iber die torten vnnd zwicklens woll zúsamen vnnd lasts bachen, also macht man all tortentaig. |
Koláč ze švestek, které mohou být sušené nebo čerstvéNechej je předem povařit ve víně a přepasíruj je. A vezmi vejce, skořici, cukr, nechej péci těsto pro koláč. To se udělá takto: vezmi 2 vejce a rozklepni je. Potom do toho vmíchávej mouku, až zhoustne. Nalij ho na stůl a dobře propracuj, až bude správné. Potom vezmi o trochu více než polovinu těsta a vyválej z něj plát, tak široký, jak by měl být dort. Potom na to nalij švestky a potom vyválej další plát a rozkrájej ho, jak se ti zlíbí. A dej to navrch dortu a dobře k sobě přimáčkni a nechej péci. Tak se dělá těsto pro koláč. |
71. Ain andere torten von grenen pflamenThiet die stain saúber heraúsß vnnd schneits In der mit aúff vnnd macht die torten vnnd set zúcker vnnd rerlach an boden vnnd legt darnach die pflamen aúfs allernechst zúsamen vnnd thiet wider zúcker vnnd rerlach daraúff, thiet auch ain wenig pútter daraúf, macht darnach den dortentaig In masß, wie er verzaichnet Ist no [70]. |
Jiný koláč z čerstvých švestekVyjmi čistě pecky a rozkroj je uprostřed a udělej koláč a korpus posyp cukrem a skořicí a potom naskládej švestky co nejtěsněji k sobě. A opět na ně dej cukr a skořici. Dej do toho taky trochu másla. Pak udělej koláčové těsto způsobem, jaký je popsán v čísle 70. |
72. Ain torten von amelberen, kersen, weisße eipersberlenThút die stain heraús vnnd nim vill zúcker vnnd púterschmaltz vnnd ain wenig Imber vnnd lasß bachen nit gar ain halbe stúnd, wiltu geren, so nim rerlach vnnd kain Imber vnnd ain geriben semel rest vor In ainem schmaltz vnnd thús an die weixlen, amelber vnd kerß vnnd mach darnach neben bedenlach, fein hoch wie zú den pasteten, vnnd schneid brait schniten an boden von semlen vnnd thú die stain heraús, thut púterschmaltz oder súnst ain schmaltz daran den boden zú der torten macht In massen no [70]. |
Koláč z mirabelek, třešní a bílého rybízuVyjmi pecky a vezmi plno cukru a máslový tuk a trochu zázvoru a nechej péci necelou půlhodinku. Chceš-li, tak použij skořici a nikoliv zázvor. A předem na tuku opeč nastrouhaný semel a přidej jej na višně, mirabelky a třešně a potom vedle udělej plát (korpus), pěkně kulatý, jako pro koláče, a nakrájej na dno široké plátky semelu a vyjmi pecky. Přidej máslo nebo jiný tuk do korpusu pro koláč v receptu číslo 70. |
73. Ain birentortenItem nim biren vnd schels vnnd schneid dinne fledlen nim ain marck von ainem oxen, zimerrerlach, zúcker, weinberlach vnnd lasß bachen hast dú kain marckt, so nim búter oder sonst ain schmaltz. |
Hruškový koláčVezmi hrušky a oloupej je a nakrájej na tenké proužky. Vezmi morek z vola, skořici, cukr, hrozinky a nechej péci. A pokud nemáš žádný morek, pak vezmi máslo nebo jiný tuk. |
74. Ain torten von epfflenSchelt die epffel vnnd thiet die bútzen sauber heraús vnnd hackt klain, thiet 3 oder 4 airtetter darúnder vnnd ain púterschmaltz lasß In ainem pfendlin zergen vnnd geúsß an die epffel vnnd thú rerlach, zúcker, Imber darein vnnd lasß bachen, rests vor In ainem schmaltz, ee dús hackest. |
Koláč z jablekOloupej jablka a vyndej čistě jádřince. A nasekej je nadrobno a přidej k nim 3 nebo 4 vaječné žloutky a nechej rozpustit na pánvi máslo a přilij na ně jablka a přidej skořici, cukr a zázvor a nechej péci. Osmahni je nejprve na tuku, než je nasekáš. |
75. Ain andere torten von epfflenSchelt die epffel, schneidts vnnd rest sý, thiet die pútzen saúber heraus, hackts klain vor vnnd thiet ain marck darein von ainem oxen vnnd geriben semelmel, rierts woll vnnderainander, riet aúch rerlach, zúcker vnnd weinberlach darein vnnd lasßs bachen. |
Jiný koláč z jablekOloupej jablka, nazkrájej je a osmahni, vykroj čistě jádřince. Nasekej je předem nadrobno a přidej k nim morek z vola a strouhanou střídku semelu. Dobře spolu smíchej, přimíchej skořici, cukr a hrozinky a nechej péci. |
76. Ain torten von mandelSchelt den mandel, stost In gar klain vnnd treibs dúrch ain kúpfferin seichin, nempt ain milchram oder ain siesse milch, nempt 5 oder 6 ordetter vnnd lasts bachen, welt Ir geren ain rossennwasser darúnderthon, das múgt Ir thon oder nit. |
Koláč z mandlíOloupej mandle, roztluč je na velice drobno a přepasíruj přes měděné síto. Vezmi smetanu nebo sladké mléko, vezmi 5 nebo 6 vaječných žloutků a nechej péci. Chceš-li, můžeš přimíchat růžovou vodu, ale nic víc. |
77. Ain dorten von ainer leberLeber nempt von ainem kalb oder lamm, seúds, bis sý lind wirt, nempt ain fleschbrie, die faist Ist, hackt aúch die leber klain vnnd thiet saltz, Imber vnnd pfeffer vnnd lasts bachen. |
Koláč z jaterVezmi játra z telete nebo jehněte, vař je až změkknou. Vezmi bohatý masový vývar, nasekej játra nadrobno a přidej sůl, zázvor a pepř a nechej péci. |
78. Ain ortortenSo nempt 8 air, klopffts woll, nempt ain mas milch, lasß sieden In ainer pfanen vnd thú die air darein vnnd riers vmb, bis dick wirt, vnnd lasß kalt werden, das das wasser woll darúonkom, nempt zúcker vnnd ain wenig púter daran, wan Ir welt, múgt Ir woll ain gestossen mandel aúch daranthon vnnd ain rossenwasser, vnnd lasts bachen. |
Vaječný koláčVezmi 8 vajec, dobře je ušlehej. A vezmi máz mléka, nechej je vařit na pánvi a přidej do něj vejce a míchej až bude husté. A nechej vychladnout, aby se voda dobře odpařila. Přidej cukr a trochu másla. Chceš-li, můžeš do toho rovněž dobře přidat drcené mandle a růžovou vodu. A nechej péci. |
79. Ain dorten von epfflenSchelt die epffel saúber vnnd thiet die bútzen heraús, hackts klain vnd rests Im schmaltz, thiet weinberlach, zúcker vnnd rerlach daran vnnd lasts bachen. |
Koláč z jablekČistě oloupej jablka a vyndej jádřince. Nasekej je nadrobno a orestuj na tuku, přidej hrozinky, cukr a skořici a nechej péci. |
80. Ain torten von birenSchneit aús ainer biren 8 oder 12 schnitzlach, darnach die bir grosß Ist, rests In ainem schmaltz, nims darnach vnnd legs aúf die torten fein vmber vnnd see vnden vnnd oben zúcker, rerlach, negellen, weinberlach vnnd lasß bachen. |
Koláč z hrušekNakrájej z každé hrušky 8 nebo 12 plátků podle toho, jak je hruška velká. Orestuj je na tuku. Pak je vezmi a polož na dort pěkně okolo a posyp zdola i shora cukrem, skořicí, hřebíčkem a hrozinkami a nechej péci. |
81. Ain torten von mandelNempt die mandel vnnd stosts aúff das klainest, rossenwasser darúnder, darnach thiet es In ain beckellin vnnd thiet airclar darein, bis Ir maint, das es gnúg seý, vnnd ain leffel voll ram, darnach streicht In aúff vnnd bacht In. |
Koláč z mandlíVezmi mandle a roztluč je co nejdrobněji s růžovou vodou. Potom je dej do pekáčku a přidej vaječné bílky až si myslíš, že je dost, a plnou lžící smetany. Pak ji rozetři a upeč. |
82. Ain baches dúrch die spritzenSo nempt ain seidlin milch vnnd lasß sieden vnnd nim schens mell, als wellest briete kiechlen bachen, vnnd nim 6 oder 8 air vnnd schlag ains nach dem andern darein, bis der taig fein lind wirt, vnnd thús In die spritzen vnnd bachs fein langsam. |
Pečení skrz trubičkyTak vezmi žejdlík mléka a nechej ho vařit. A vezmi pšeničnou mouku, jako když pečeš smažené hrudky, a vezmi 6 nebo 8 vajec a jedno po druhém je rozbíjej, až bude těsto pěkně měkké. Dej do trubiček a pěkně pomalu peč. |
83. Wiltú gúte sackkiechlen bachenSo nempt ain mel vnnd schlagt air darein, als vil Ir welt vnnd nim milch darzú als vill dú air nimpst, so nim ain halbe airschalen voll milch, thús darein vnnd riers woll vnnderainander vnd saltz das mell vnnd lasß ain schmaltz In ainer pfannen zergen vnnd geúsß den taig In die pfannen vnnd lasts aúf ainem glietlin fein drúcken werden vnnd schneit dan fein brot schnitz vnnd lasß bachen. |
Chceš-li upéci dobré taštičkyTak vezmi mouku a rozbij do ní vejce, tolik kolik chceš, a přidej mléko. Jakkoli mnoho vajec použiješ, tak vezmi půl skořápky plné mléka, přidej jej do toho a dobře spolu smíchej a osol mouku a nechej tuk rozpustit na pánvi a přilij na pánev těsto a nechej pěkně vyschnout na malém ohni a nakrájej na pěkně široké plátky a nechej péci. |
84. Wiltú fesser bachenSo last ain milch sieden vnnd rier mell vnnd schmaltz In die milch vnnd riers woll In der pfanen vmb, bis der taig fein trúcken wirt bren In nit zú hart darnach thú In heraús vnnd brock In klain, bis er kalt wirt, darnach schlag air darein vnnd lasß In fein starck bleiben, darnach mach feine stritzellach, so send sý gemacht. |
Chceš-li upéci soudkyTak nechej vařit mléko a přimíchej mouku a tuk do mléka a dobře míchej okolo pánve až bude těsto pěkně suché. Ať příliš nezhnědne. Potom vyjmi a rozdrob až vychladne. Potom do toho rozbij vejce a nechej to pěkně ztuhnout. Potom udělej pěkné rolky (trubičky). Tak je to hotovo. |
85. Wiltú gúte grosse kiechlen bachen wie die semlenSo nim ain milch, lasß sieden, thu 2 brecklen schmaltz darein vnnd saltz aúch darein vnnd ain trepfflin wasser aúch darein, rier mell darein, ain leffel oder 2., darnach dú vill machen wilt, mach den taig fein drúcken In der pfanen thú In In ain beckin, schlag air darein, bis dú mainst, das er recht seý, nim darnach ain fein eissin leffellin vnnd thú es darmit In die pfanen, lasß langsam bachen, so send sý brait leg die air In ain warm wasser. |
Chceš-li upéci dobré velké hrudky jako semelTak vezmi mléko, nechej je vařit, přidej do toho 2 hrudky tuku a taky do toho přidej sůl a kapičku vody. Přimíchej mouku, jednu nebo 2 lžíce podle toho, kolik chceš udělat. Těsto na pánvi pěkně vysuš, dej do pekáče, rozbij do toho vejce, až si myslíš, že je to dobře. Potom vezmi pěknou kovovou lžičku a s ní dávej na pánev. Nechej pomalu péci. Když jsou hotovy, vkládej vejce do horké vody. |
86. Wiltú gúte brente streiblach bachenSo lassß ain wasser sieden vnnd geúß das an das mel, riers woll vnnderainander schlag air darein vnnd saltz das, nim ain streiblentrachterlin, des ain grosß loch hab wie ain finger, vnnd bach sý dardúrch, das der taig wamm seý. |
Chceš-li upéci dobrý pečený streiblachTak nechej vodu vařit a nasyp do ní mouku, dobře spolu promíchej, rozbij do toho vejce a osol. Vezmi malý zubatý trychtýř, který má otvor velký jako prst, a protlač jej (těsto) skrz. Těsto by mělo být horké. |
87. Ain torten von biren zú machenSo nim die biren vnnd schel die vnnd thú die pútzen saúber heraús vnnd thailt die biren In 2 tail vnnd schneit schnitz darein, als brait die biren Ist vnnd schwings In dinem schenem mel vmb darnach lasß ain schmaltz woll haisß werden vnnd rests darin, bis ain wenig braún wirt darnach mach das bedenlin vnnd legs daraúff nach zemen nim zúcker, rerlach, weinberlach vnnderainander vnnd stres an boden vnnd oben darvmber laß ain weil bachen darnach nim ain maluasier, thú zúcker darein, zimerrerlach, laß anainander sieden geúß daraúf vmber vnnd lasß ain wenig bachen. |
Kterak připravit koláč z hrušekTak vezmi hrušky a oloupej je a čistě odstraň jadřince a rozděl hrušky na 2 části a nakrájej je na plátky tak široké, jako jsou ty hrušky, a obal je v troše dobré mouky. Pak nechej rozpálit tuk a opeč je na něm až trochu zhnědnou. Potom udělej koláčový korpus a polož je na něj. Vezmi skořici, cukr a hrozinky, smíchej a posyp jimi kůrku a vršek. Chvíli nechej péci. Potom vezmi malavosii, přidej do ní cukr, skořici, nechej spolu svařit, přilij na koláč a nechej chvíli péci. |
88. Ain baches Iber die medelNim acht air vnnd klopfs woll vnd schits In ain seichin vnnd treibs dúrch, thú ain wein ain wenig daran, das es fein dúrchgang das der vogel heraúskom, darnach rier mel darein, bis dú mainst, das es recht seý mach den taig nit zú dick dúnck den model fein hefflich ein vnnd lasß bachen, so Ists recht, saltz In die air. |
Pečení přes formuVezmi osm vajec a dobře je ušlehej a nalij je do síta a přepasíruj. Přidej k nim trochu vína, aby šla pěkně skrz tak, že pták vyjde. Potom do toho vmíchej mouku až si myslíš, že je to dobré. Neudělej těsto příliš husté. Ponoř do toho formu pěkně s umem a nechej péci. Tak je to dobré. Vejce osol. |
89. Ain erbertorten zú machenMach das bedellin vnnd laß erstarcken In der tortenpfanen darnach nim die erber vnnd legs daraúf vmber aúfs allernechst zúsamen, darnach zúckeres woll aúfs allerbast, laß darnach ain klain weil bachen, geúß ain malúasier daraúf vmber vnnd laß ain weil bachen, so Ist er gemacht. |
Kterak připravit jahodový koláčUdělej plát těsta (korpus) a nech jej zpevnět na koláčové pánvi. Potom vezmi jahody a oblož je svrchu co nejblíže k sobě. Potom je oslaď obzvláště dobře. Potom nechej chvilku péci, polej malavosií a nechej chvíli péci. Tak je to hotovo. |
90. Item wiltú hener In ain kepffleten sallat machenSo nim ain haffen vnnd leg ain handfol sallat vnnd leg ain hienlin daraúff wider ain handvoll sallat vnd ain hienlin daraúf vnnd also fortan, nim darnach ain gúte fleschbrie, die faist seý, vnnd thú ain gúten brocken búter darein vnnd saltz vnnd seuds, bis sý genúg gesotten Ist, thú ain wenig múscatblie daran, man múß aúch ain kepfleten salat nemen vnnd In vor saúber weschen, so Ists berait. |
Tedy chceš-li udělat kuře v hlávkovém salátuTak vezmi hrnec a polož do něj hrst salátu a na něj polož kuře, opět hrst salátu a kuře na něj a tak dál. Potom vezmi dobrý masový vývar, který je bohatý, a dej do něj kousky dobrého másla a osol a vař dokud si nebudeš myslet, že je dostatečně povařené. Přidej do toho trochu muškátového květu. Musí se také vzít hlávkový salát a ten by měl být předem čistě omyt. Tak je to hotovo. |
91. Ittem ain andere pasteten von wilbretNim das wilbret vnnd erwels vnnd spicks woll, saltz vnnd pfeffers woll, súnst kain gewirtz daran, vnnd mach den taig wie sonst zú ainer basteten, aber mach kain haffen zú dem wilbret mach ain broten fladen vnnd legs daraúff vnnd Iberschlags wie ain krapfen vnnd mach ain feins krentzlin vmber vnnd lasß bachen vnnd thú ain wenig ain schmaltz darein, die Ist pesser kalt dan warm. |
Tedy jiná zvěřinová paštikaVezmi zvěřinu a uvař ji a dobře omasti a dobře osol a opepři. Jinak není zapotřebí žádné další koření. A udělej těsto jako obvykle pro paštiku, ale nedělej hrnec (tvarovaný korpus?) pro zvěřinu - namísto toho udělej širokou placku a polož to na ni a přelož jako koblihu. A okolo udělej pěkný věneček a nechej péci. A přidej trochu tuku. Je to lepší studené než horké. |
92. Wiltú bomerantzen In honig ainmachenSo nim die schelffen vnnd schneid das weisß darúon vnnd waichs In ainem weinn 3 tag, darnach thús heraús vnnd lasß ain honig sieden vnnd verfaim es saúber vnnd thúo es daran vnnd machs In ain grene bix vnnd lasß ain weil stan, so werdens gút. |
Chceš-li uchovat pomeranče v meduTak vezmi slupky odkroj od nich bílé a namoč na 3 dny do vína. Potom je vyjmi a nechej vařit med a sbírej (s vrchu) do čista a nalij jej přes ně a vlož do čerstvé (udělané z čerstvého dřeva?) skříňky a nechej chvíli odstát. Tak to bude dobré. |
93. Wiltú ain weinpertorten machenNim die weinber vnnd die ziwiben aúch darúnder nims also gantz, thúo zúcker daran vnnd zimerrerlach vnnd schwings woll vmb vnnd thúo es aúf ain bedellin laß ain klain weil bachen darnach thúo ain wenig ain malúasier daran vnnd lasß noch ain weil bachen, so ist es gemacht, wan dú die weinber In torten thon wilt, so thús for In ain pfannenn vnnd thúo nichts daran, weder wein noch wasser, vnnd rest sý woll darin herúmber, so geschwelens fein aúff, darnach thús erst In torten, wie dú sý haben wilt. |
Chceš-li udělat hroznový koláčVezmi hrozny a zamíchej mezi ně taky hrozinky. Vezmi je celé, přidej k nim cukr a skořici a společně dobře protřepej a polož na plát (těsta). Nechej krátkou chvíli péci, pak do toho přidej trochu malavosie a nechej péci ještě chvíli, tak je to hotovo. Když kladeš hrozny na dort, tak předtím je dej na pánev a nic k nim nepřidávej, ani víno, ani vodu, a orestuj je za důkladného míchání. Tak se pěkně nafouknou. Až potom je pokládej na koláč, jak bys chtěl. |
94. Ain gút mandelmúsß zú machenNim die mandel vnnd stoss aúf das klenest so dú kanst, darnach nim die mandel vnnd reibs, bis sý glat werden, vnnd rier ain wenig pútter darein vnnd ain gút tail rossenwasser, bis dú mainst, das es recht seye an der dicke, thús In ain schissel vnnd lasß darin bleiben vnnd setz kalt fúr, thú zúcker darein, so Ist es berait. |
Kterak udělat dobrý mandlový pudinkVezmi mandle a roztluč je tak drobně, jak lze. Potom vezmi mandle a rozmačkej je do hladka a přimíchej trochu másla a dobrý díl růžové vody, až si budeš myslet, že hustota je správná. Dej do mísy a nechej v ní a podávej studené. Přidej cukr, tak je to hotovo. |
95. Wiltú gúte hollekrepfflen bachenNim ain gúts schens mell nach dem allerpesten vnnd geúß ain seidlin ram darein, kalt, vnnd schlag air darein 6.7.8, dar dú fill machen wilt, vnnd wirck den taig woll aús nach dem allerpesten vnnd welglen fein tinn, darnach bachs, so laffen aúf wie die kissellen, vnnd Innen den taig, so send sý berait. |
Chceš-li upéci dobré děrované koblihyVezmi dobrou pšeničnou mouku z nejlepších a nalej do ni žejdlík smetany, studené, a rozbij do toho vejce, 6, 7, 8, podle toho, jak mnoho chceš udělat. A uhněť těsto co nejopatrněji a vyválej pěkně tence. Potom je peč, tak se nafouknou jako polštářek a zevnitř těsta. Tak jsou hotové. |
96. Wiltú kesßkiechlen bachenSo reib ain gar gúten kesß barmisan, thú ain geriben semelbrot darein, bis er gar tick wirt, darnach schlag air darain, bis es ain feins taiglin wirt, darnach mach rúnde kigellen wie die briete kiechlen In derselben gressin vnd lasß langsam bachen, so send sý gemacht. |
Chceš-li upéci sýrové hrudkyTak nastrouhej zvláště dobrý sýr parmesán a přidej k němu strouhaný chléb semel až to bude velmi husté. Potom do toho rozbij vejce, až z toho bude pěkné těsto. Potom udělej kulaté kuličky, stejně velké jako smažené hrudky a nechej je velmi pomalu péci. Tak jsou hotové. |
97. Wiltú hennenkiechlen bachennSo nim das hennenflesch vnnd lasß vor sieden, darnach hacks klain vnnd thú ain geriben semel daran vnnd air daran, bis dú mainst das es ain feins dicks taiglin seý, darnach mach feine rúnde kigellen vnnd lasß bachen gar lancksam vnnd saltzs. |
Chceš-li upéci kuřecí šiškyTak vezmi maso ze slepice a nechej je předem povařit. Potom je nasekej nadrobno a přidej k němu strouhaný semel a vejce, až si budeš myslet, že je to dobré husté těsto. Potom udělej pěkně kulaté kuličky a nechej je velmi pomalu opéci a osol je. |
98. Wiltú ain pasteten von klaine fegellen machenNim die fegellen allso raich vnnd nim ain gelegt fegellen vnnd ain geleg specklen, bis die pasteten voll wirt, vnnd ain wenig weinper aúch darein, vnnd lasß ain wenig bachen vnnd thúo ain klains trepfflin gúten wein daran so Ist es gemacht, hast aber kain frischen putter, nim ain faistin von ainem oxen. |
Chceš-li udělat paštiku z ptáčkůVezmi hojně ptáků a udělej vrstvu ptáků a vrstvu slaniny až bude paštika plná. A rovněž do toho přidej trochu hroznových bobulí a nechej trochu propéci. A přidej do toho malé kapky dobrého vína a tak je to hotovo. Nemáš-li však čerstvé máslo, vezmi lůj z vola. |
99. Weisse laútensternlein bachenNim ain mell vnnd geús ain kalts wasser daran vnnd saltz vnnd mach das taiglin tick vnnd ringer In mit eittel airklar, bis er tinn gnúg wirt, darnach nim ain klains streibeltrachterlin, das gar ain klains adellichs lechlin hab, vnnd nim ain klains pfendlin, vnd das sý seihen wie die laútensterrenlen, vnnd bachs darjn. |
Pečení bílých laútensternleinVezmi mouku a přilej do ní studenou vodu a osol a udělej husté těsto a zřeď syrovými vaječnými bílky až to bude řídké těsto. Potom vezmi malý (zdobící) trychtýř, jenž by měl mít velmi malou díru, a vezmi malou pánev a sázej je jako laútensternlein. A osmaž je na ní. |
100.Item wiltú ain taiglin anmachen zú dem mandel oder seltzbaches, so mach es mit ainem wein an vnnd gilb es, so Ist es gemacht. |
Chceš-li udělat těsto pro mandlové nebo syrupové pečivo, tak udělej je s vínem a obarvi nažluto. tak je to hotovo. |
101. Aúffgelaúffen epffel bachenSo nim ain mell In ain beckin vnnd thú ain wenig frisch wasser vom brúnen darein, nit griffen seý daran, vnnd schlag In gar woll, mach In darnach mit airen tin vnnd wan dú die tinne epffelfledlen hinein In die schmaltzpfannen thuost, so rittlen die pfannen woll, so laúffen sý aúff. |
Kterak udělat jablečné obláčkyTak dej do mísy mouku a přidej trochu čerstvé pramenité vody. nemělo by to být příliš řídké. a těsto velmi opatrně uhněť. potom je zřeď vejci a když dáš tenké proužky jablek na pánev, tak pánví dobře zatřes. tak se zvednou. |
102. Schneballen zú bachenMach den taig wie zú den hassenerrlach, aber welgle In wie zú den langen pfanzelten, allain ain wenig breter, vnnd redlen feine klaine schnitzlen vnnd hebs aúf mit ainer spindel, aúff, ains nider, das ander aúff vnnd legs In ain morserlin vnnd lasß bachen, so send sý gút. |
Kterak upéci sněhové koulePřiprav si těsto jako pro hasenörchen, ale vyválej je jako pro podlouhlou palačinku, jen o něco širší, a vykrájej do toho pěkné zářezy a vřetenem zvedni těsto do výše, jeden pruh přes, další pod, a další opět přes. a polož je do malého hmoždíře a nechej péci. pak jsou dobré. |
103. Item wiltu reisskiechlen bachenSo lasß das reisß vor sieden vnnd stoß mandel, mach In mit airen tinn vnnd bachs, so Ist es recht, aúch thut zúcker darein. |
Chceš-li udělat rýžové šiškyTak nechej rýži předem povařit. a roztluč mandle, zřeď vejci a peč. tak je to dobré. přidej rovněž cukr. |
104. Wilt dú ain airtorten machenSo nim or vnnd milch vnnd machs wie ain aingerietts vnnd thú mandel vnnd zúcker aúch darein, er Ist arttlich vnnd gút. |
Chceš-li udělat vaječný koláčTak vezmi vejce a mléko a připrav je jako pro vaječný koláč a přidej mandle a cukr. je to lahodné a dobré. |
105.Nempt ain fierdúng reisß vnnd 3 fierdúng mandel vnnd ain fiertúng zúcker, lasß das reisß vor sieden In ainem milchram vnnd rier den mandel, reiß vnnd zúcker alles vnnderainander vnnd lasß bachen. |
Vezmi čtvrtku rýže, 3 čtvrtky mandlí a čtvrtku cukru. nechej rýži předem povařit ve smetaně a vše smíchej spolu, mandle, rýži a cukr, a nechej péci. |
106. Ain kreittertorten zú machenNim ain handtúol salua, ain handtúol maseron vnnd ain wenig lafendel vnd rosmarin, aúch ain handtúol mangoldt, vnnd hacks dúrchainander, nim 6 or, zúcker, rerlach, negellach, weinber vnnd rosennwasser vnnd lasß In bachen. |
Kterak udělat bylinkový koláčVezmi hrst šalvěje, hrst majoránky a trochu levandule a rozmarýnu, taky hrst mangoldu a společně nasekej. vezmi 6 vajec, cukr, skořici, hřebíček, hrozinky a růžovou vodu a nechej péci. |
107. Ain kittintortten zú machenNim die kittine vnnd seud sý woll vnnd treibs dúrch vnnd thú zúcker, rerlach vnnd ain starcken wein daran, epffel, biren mach aúch also. |
Kterak udělat kdoulový koláčVezmi kdoule a dobře je povař a přepasíruj a přidej cukr, skořici a silné víno. jablečný a hruškový se dělá stejným způsobem. |
108. Item wiltú ain weissen torten machenNim das weisß von airen vnnd geúsß ain halbe masß milchram daran vnd lasß In ainer pfannen sieden, bis es dick wirt vnnd thiet ain rossenwasser darein vnnd streich es aúff, so Ist er recht. |
Chceš-li udělat bílý koláčVezmi vaječné bílky a přilij k nim půl mázu smetany a nechej vařit na pánvi dokud to nezhoustne. A přidej růžovou vodu a rozetři ji. Tak je to dobré. |
109. Wilt dú ain gúten hecht ainmachenSeud In saúr vnnd saltz In woll, vnnd wann er grosß Ist so thú den grat heraús vnnd drick In ob ainem rost ab vnnd leg In darnach In ain bratpfannen vnnd geús ain bamell darIber vnnd ain essich, so Ist er gemacht. |
Chceš-li připravit dobrou štikuVař ji nakyselo a dobře osol a pokud je velká, tak odstraň kosti a přitlač na rošt a potom ji polož na smažící pánev a polej olivovým olejem a octem. Tak je to hotové. |
110. Wiltú ain hecht anderst ainmachenNim ain halb pfúnd speck vnnd ain brosma vonn ainer semel vnnd 4 zwiffel, hack klain vnnderainander, nim weinessich vnnd saltz vnnd thú die brie vnnd fisch als anainander, so Ist es gemacht. |
Chceš-li připravit dobrou štiku jinakVezmi půl libry slaniny a střídku semelu a 4 cibule. Vše společně pěkně nasekej. Vezmi vinný ocet a sůl a přidej vývar a rybu, všechno dohromady. Tak je to hotové. |
111. Wiltú ain mandelkesß machenNim ain halb pfúnd mandel vnnd ain rossenwasser vnnd zucker, ain pútterschmaltz, vnnd setz In In ain schissel vnnd geúsß ain mandelmilch daran oder darIber, so Ist er gemacht. |
Chceš-li připravit mandlový sýrVezmi půl libry mandlí a růžovou vodu a cukr a přepuštěné máslo. A dej to do mísy a přilij na to neb do toho mandlové mléko. Tak je to hotové. |
112. Ain mandelmúsß zú machenNim ain pfúnd mandel, stos In klain so dú kanst, darnach holder .2. semlen aús vnnd waichs Inn ain siessen ram vnnd riers vnnderainander vnnd thú ain rossenwasser daran, so Ist es ain gúts kalts músß. |
Kterak připravit mandlový pudinkVezmi půl libry mandlí a roztluč je co nejdrobněji. Potom vydlabej 2 semely a namoč je ve sladké smetaně a všechno uhněť dohromady a přidej k tomu růžovou vodu. Tak je to dobrý studený pudink. |
113. Ain gút birenmúsß zú machenSeud die biren In ainem gúten wein vnnd treibs dúrch vnnd thú rerlach, negellach vnnd zúcker daran vnnd ain gereste semel, so Ist es gemacht. |
Kterak připravit dobrý hruškový pudinkVař hrušky v dobrém víně a přepasíruj je a přidej skořici, hřebíček a cukr a opečený semel. Tak je to hotové. |
114. Aingemachte vegellen zú machenNim rotte brot, holders aús saúber, nim klaine vegellen, seuds vor vnnd thú sý In die rotte brott, nim geschinten mandel vnd weinberlach, rerlach, Imber, des alles thú In die rotte brot, darnach mach ain taiglin vnnd klaib das deckellin zú, mach das taiglin mit wein an bachs In ainem schmaltz vnnd mach ain gelbs brielin dariber, so Ist es gemacht. |
Kterak připravit zabalené ptákyVezmi hnědý chléb, čistě jej vydlabej. Vezmi ptáčky, předem je povař a vlož do hnědého chleba. Vezmi oloupané mandle a hrozinky, skořici a zázvor, dej vše dohromady do hnědého chleba. Udělej těsto a přilep víka. Dále udělej těstíčko s vínem. Osmaž na tuku. Tak je to hotové. |
115. Ain reistorten zú machenNim ain fierdúng reiß vnnd seud In In ainem wasser vnnd nim ain wenig mandel vnnd stos es klain vnnderainander vnnd schlag air darein, vnnd wan er schier gebachen Ist, so geuß ain haiß schmaltz daraúff, so wirt ain herts renfftlin, so wirt er gút. |
Kterak připravit rýžový koláčVezmi čtvrt libry rýže a vař ji ve vodě a vezmi pár mandlí a to vše spolu dobře roztluč a rozbij do toho vejce. A když je to téměř upečené, tak nahoru nalej horký tuk. Pak to vytvaruje tvrdou krustu, takže se to bude dobré. |
116. Ain mandeltorten zú machenNim ain fierdúng mandel vnnd stoß In klain darnach nim den mandel halb vnnd mach ain quertlin milch daraús, darnach nim 15 ortetter vnnd klopff die milch darein, darnach nim die Iberigen mandel vnnd ain leffel voll zúcker vnnd riers In die air vnnd milch darnach nim frisch schmaltz vnnd lasß In ainer pfanen zergen vnnd thú das darein vnnd lasß sieden, bis es dick wirt wie ain músß streichs darnach aúff vnnd thú ain wenig ain schmaltz daraúff, so Ist er gút, see zúcker daraúff. |
Kterak připravit mandlový dortVezmi čtvrt libry mandlí a roztluč je nadrobno. Pak vezmi polovinu mandlí a udělej z nich kvart mandlového mléka. Dále vezmi 15 vaječných žloutků a všlehej do nich mléko. Potom vezmi zbývající mandle a plnou lžíci cukru a vmíchej je do vajec a mléka. Potom vezmi čerstvý tuk a nechej jej rozpustit na pánvi a dej všechno na ní a nechej trochu povařit dokud to nezhoustne jako pudink. Potom jej rozetři a navrch dej trochu tuku. Tak je to dobré. Svrchu posyp cukrem. |
117. Aingeblotzte hiener zú machenNim gúte hiener, soúil du wilt, die spicks vnnd brats woll vnnd wan sý gepratten send, so mach 4 tail aús ainem honn vnnd be schniten vnnd geúsß ain malúasier daran vnnd leg aúff ain ýedliche schniten ain fiertel vnnd see aúff ain ýedliche schniten ain trýet, nim ain júngen zwiffel vnnd leg In aúff die hiener, so send sý berait. |
Kterak připravit sekaná kuřataVezmi dobrá kuřata, kolik chceš, omasti je a dobře opeč. A když jsou opečená, pak rozděl každé kuře na 4 díly. A nakrájej (plátky chleba) a přilij na ně malavosii a na každý plátek polož čtvrtku kuřete. A každý plátek posyp trietem. Vezmi mladé cibule a polož je na kuřata. Tak jsou hotová. |
118. Wiltú ain all In ainer gelben brie machen bachenSo mach den all, wie er gemacht soll werden, mach sticklach daraús vnnd wesch In saúber, darnach thu In In ain wasser vnnd saltz In woll, das des saltz fúrschlag seúd In halb ab, darnach so thú das wasser saúber herab vnnd mach gar ain gúte gelbe brie dariber mit wein, vnnd das das gewirtz woll fúrschlag, vnnd seúd In In derselbigen brie gar ab, so Ist er gekocht. |
Chtěla-li bys připravit úhoře ve žluté omáčce
|
119. Wiltú gesotten krepfflen machenSo nim ain mangoldt, als vill dú wilt, ain wenig ain salúa, ain maseron, ain rosmarin, hacks vnnderainander, thú ain geriben kesß aúch darein, schlag air darein, bis dú mainst, das es recht seý rerlach, negellach, pfeffer, weinber nim aúch darein vnnd machs In den taig zú krapffen, lasß sieden, wie man herte air seudt, so send sý gemacht. |
Chtěla-li bys připravit vařené knedlíkyTak vezmi mangold, kolik chceš, trochu šalvěje, majoránky a rozmarýnu. Společně je nasekej. Taky do toho přidej strouhaný sýr a všlehej tam vejce, až si budeš myslet, že je to dobré. Vezmi rovněž skořici, hřebíček, pepř a hrozinky a přidej je do knedlíkového těsta. Nechej knedlíky povařit, jako se vaří vejce natvrdo. Tak je to hotové. |
120. Wiltú ain pasteten machen von ainem wilbret, die warm seýSpick das wilbret woll vnnd erwels vnnd mach ain aúffgesetzten haffen vnnd leg aingelegt lemona vnnd zimerrerlach vnnd weinberlach vnnd leg das wilbret darein vnnd thú ain faistin von ainem oxen aúch darein vnnd ain wenig ain malúasier vnnd lasß bachen, die Ist pesser warm dan kalt. |
Chtěla-li bys připravit zvěřinový koláč, jenž by měl být horkýZvěřinu dobře prošpikuj a uvař ji. A sestav nasazovací hrnec a vlož do něj nakládané limetky a kousky skořice a rybíz a na to polož zvěřinu a taky do toho dej lůj z vola a trochu malavosie a nechej vařit. Tento koláč je lepší horký než studený. |
121. Ain welschen torten zú machenNim 12 regelbiren vnnd brats gar behendt aúff ainer gar reschen glút, bis die schelff verprent wirt vnnd das ander lind wirt, darnach treibs dúrch vnnd thú zúcker, zimerrerlach darein vnnd 12 air mach ain tinn taiglin an mit airen vnnd geúsß In die haisß torttenpfannen vnnd lasß bachen, bis es hert wirt, vnnd geús den zwer darein vnnd lasß bachen. |
Kterak připravit italský koláčVezmi 12 hrušek a rychle je opeč na prudkém ohni až je slupka spálená a zbytek změkne. Potom je přepasíruj skrz cedník a přidej cukr, skořici a 12 vajec. Vypracuj řídké těsto s vejci a nalij je na horkou koláčovou pánev a nechej péci dokud neztvrdne. A na to nalij směs a nechej péci. |
122. Ain torten von milchram zú machenZú dreýen torten, da aine ain schúch brait seý, nempt ain masß ram des pesten, so Ir fint, vnnd thent es Iber das feúr In ain pfannen vnd thent 2 air, die wol klopft seýen, darúnder, [vnnd wan anhebt zu sieden, so nim noch 6 air vnnd laß wol klopfen vnd thú darunder] ain wenig schens mel vnnd lasß gemach In pfanenn giessen, vnd das mans vmbeterzú vmmrier, damit es nit anbrinn, darnach, wan Ir die air hineingossenn habt, werft ain fierdúng frisch schmaltz darein vnnd lasts anainander sieden, bis es dick wirt darnach lass erkalten, vnnd wans kalt Ist, so thents aúf die 3 beden, da ainer als weit Ist als ain schúch, vnd lasts In der tortenpfanen bachen, wan Irs gleich aúff den disch welt geben, so seet ain fierdúng zúcker aúff all 3, mitsampt ainem wenig rossenwasser, vnnd das mans also warm aúffsetz, das recept hat mir der alt bernhart meiting geben, Ich habs noch nit gemacht. |
Kterak připravit koláč ze smetanyPro 3 koláče, které by měly být každý asi stopu široké, vezmi čtvrtku nejlepší smetany, jakou můžeš najít, a dej ji na pánvi na oheň. A předej do ní 2 vejce, která by měla být dobře rozmíchaná, a když se to začne vařit, tak vezmi dalších 6 vajec a nechej je dobře rozmíchat a přidej je do toho, a trochu dobré mouky a nalij to pomalu na pánev. Mělo by se to rovnoměrně míchat, aby se to nepřipálilo. Potom, když jsou vejce nalita dovnitř, přihoď do toho čtvrt libry čerstvého másla a nechej spolu povařit, až to zhoustne. Pak nechej vychladnout a když je to studené, tak vyválej 3 pláty těsta, každý asi na stopu široký. A nechej péci v koláčové pánvi. Když bys to vyndala rovnou na stůl, tak je tři všechny posyp čtvrtlibrou cukru spolu s trochou růžové vody. A jeden by měl být podáván dokud je ještě horký. Tento recept mi poskytl starší Bernhard Meiting. Ještě jesem jej nepřipravovala. |
123. Ain fast gúten torten von amelberen zú machennItem nempt ain pfúnd amelber vnnd last die stain all heraústhon, darnach nempt ain halb pfúnd zúcker vnd ain lot zimerrerlach, klaingestossen, vnd mischen den zúcker daran darnach mischent die amelber aúch darúnder vnd thents darnach aúf den boden, aus schenem mel gemacht, vnnd last In In der tortenpfanen bachen. |
Kterak připravit velmi dobrý višňový koláč
|
124. Ain fast gúten torten von epffel zú machenLast die epffel schelen vnnd die bútzen heraússchneiden vnd lasts darnach klainhacken, darnach thent ain halb pfúnd zúcker vnnd ain lot zimerrerlach, klaingestossen, daran vnnd macht ain taig zú ainer torten vnnd streichts aúff. |
Kterak připravit velmi dobrý jablečný koláč
|
125. Ain gúten dorten von braten epffel zú machenSchellen die epffel vnnd schneiden die In 4 stúck, schneiden den bútzen heraús vnnd thents darnach In ain haffen, der oben woll zúdeckt sey, vnd lands In ainem haffen demfen, doch das man offt darzúlúog, das sý nit verbrinnen, darnach so streichs aúff den boden, der aús schenem mell gemacht seý, vnnd thent ain halb pfúnd zúcker, ain lot zimerrerlach daran, klaingestossen. |
Kterak připravit dobrý koláč s opečenými jablkyOloupej jablka a rozkrájej je na 4 díly, vykroj jadřince a dej je do hrnce, který by měl být dobře zakrytý a nechej je v hrnci podusit. Měly by se často kontrolovat, aby se nepřipálily. Potom je rozetři na korpus (plát těsta), který by měl být udělán z dobré mouky a přidej půl libry cukru a půl unce pěkně drcené skořice. |
126. Hiener gút vnnd mirb zú praten.
|
Opékání kuřat pěkně a jemně.
|
127. Ain gút semeelmúßNim ain geriben brot von semel, zertreibs In ainer pfannen mit flaischbrie, lasß anainander woll sieden, das es miesig werd, darnach nim 4 airdetter, mit kalter fleschbrie vertriben, vnnd lasß vnnderainander sieden. |
Dobrý chlebový pudinkVezmi strouhaný semel, rozmíchej ho na pánvi s masovým vývarem a nechej spolu povařit, takže zkašovatí. Potom vezmi 4 vaječné žloutky, které jsou ušlehány se studeným vývarem, a nechej spolu vařit. |
128. Ain ortorten zú machenMach ain airmilch aúch aúf ain disch mit zechen airen vnnd 3 qúertlen milch, schit es aúff ain túch das das wasser woll darúonkom schit es dan In ain schissel vnnd zerriers woll, thú ain gúten tail zúcker vnnd rerlen daran, vnnd wan dú mainst, es nit gnúg vertropffnet, so schlag noch 2 air daran vnnd seich das wasser aússer mach ain boden mit ainem aý vnnd thú ain hasselnúsßgrosß schmaltz darzú vnnd well den taig woll aús schit die fille aúff den boden vnnd bachs langsam bis am lesten resch, oder es wirt telgig. |
Kterak připravit vaječný koláčUdělej vejce-mléko na stole s 10 vejci a 3 čtvrtkami mléka. Nalij to na látku, aby voda odkapala. Nalij to do mísy a dobře promíchej. Přidej hojně cukru a skořice. A pokud si myslíš, že to není dostatečně dobře vyschlé, tak do toho přimíchej 2 další vejce a vymačkej vodu. Udělej plát těsta s vejci a dej do toho kousky tuku velké jako lískové oříšky a dobře vyválej těsto. Náplň nalij na krustu a pomalu peč dokud to není křehké nebo dokud to bude vláčné. |
129. Ain ortorten mit eingerierten airenNempt acht air aúff ain tisch vnnd klopfst woll vnnd machs wie ein eingerierts, nim ain halbe handtúol geschelt mandel, stoß klain thú ain rossenwasser darein, nim ain handtúol reisß vnnd lasß ein wenig sieden, schit es aúff ein túch, das es vertropffne stos es vnnder die mandel, nim dan die eingerierte air vnnd stoß es aúch darvnnder, thiet rerlach daran, schit es dan aúfs bedellin, lasß fein bachen, das es braún werd, vnnd wan mans aúf den disch setzen will, so besee es mit rerlen. |
Vaječný koláč se šlehanými vejciVezmi 8 vajec na stůl a dobře je ušlehej a připrav je jako pro vaječné jídlo. Vezmi půl hrsti loupaných mandlí, roztluč je nadrobno a přidej k nim růžovou vodu. Vezmi půl hrsti rýže a nechej ji trochu povařit. Nalij na látku, takže vyschne a roztluč ji s mandlemi. Vezmi ušlehaná vejce a taky je do toho vmíchej. Přidej skořici, nalij to na malý plát těsta, nechej pěkně péci, aby to zhnědlo. A když to přineseš na stůl, tak to posyp skořicí. |
130. Ain weixeltorten zú machenNim die weixlen, thú die stain heraús, mach ain boden wie zú den andern torten, nim ain semelmel, geriben von ainem dem brot, vnnd reschts Im schmaltz, schits aúf den boden, see zúcker vnnd rerlen daraúff, thú dan die weixlen daraúff, lasß das gesafft in der schissel, besee es woll mit zúcker vnnd mit zimet, mach ain boden darIber, lasß es sittlich bachen. |
Kterak připravit višňový koláčVezmi višně, vyjmi pecky, udělej plát z těsta jako pro jiné dorty. Vezmi semelovou mouku nastrouhanou z chleba a osmahni ji v tuku. Natři to na plát, posyp cukrem a skořicí. Na to dej višně, šťávu nechej v míse. Posyp dobře cukrem a skořicí, udělej přes to plát těsta. Nechej péci, jako obvykle. |
131. Birentorten zú machenNim die biren vnnd schels, schneids, dan bachs Im schmaltz, thús In ain morser vnd stosß sý klain, stosß ain rossenzúcker daran vnnd rossenwasser thú daran Imber, negellen, rerlen, zúcker, versúch es, mach ain boden wie zu den andern torten, mach kain deckin daraúff vnnd bachs resch. |
Kterak připravit hruškový koláčVezmi hrušky a oloupej je, nakrájej. Pak je osmahni v tuku, dej do hmoždíře a roztluč nadrobno. Roztluč do toho růžový cukr a růžovou vodu, přidej zázvor, hřebíček, skořici a cukr, ochuť. Udělej plát těsta jako pro ostatní koláče. Nedělej nahoře deklík a peč dokřupava. |
132. Ain rerlentortenNim ain halb pfúnd mandel, mer oder minder, gestosen, darnach man sý will grosß machen, nim púterschmaltz, siben air, das weisß darúon, solchs dúrchainandergemischt, nachmals ain lot rerlen darúnder, doch der merer tail daraúfgestret vnnd die torten mit rossenwasser besprengt, aúch soll man darzú nemen vngeferlich ain 1/2 pfúnd zúcker, daranthon Ist aúch gút nemlich ain eitterlin vom kalb gesotten vnnd klaingehackt. |
Liškový koláčVezmi půl libry drcených mandlí, více či méně, podle toho, jak velký chceš udělat. Vezmi přepuštěné máslo, sedm vajec, bílky z nich, smíchej dohromady. Pak do toho přidej lot lišek, ale větší díl na to, a pokrop dort růžovou vodou. Také by se k tomu mělo přidat okolo 1/2 libry cukru. Je taky dobré do toho přidat vařenou a nadrobno nasekanou telecí nožku. |
133. Ain kraúttortenZúm ersten nim Ispen ain hendlin voll, deýmenten, mangoldt, salúa, das mangoldt soll 3 mal mer sein als der anderen kreúter nach dem man die torten grosß will haben, nim púterschmaltz, rest die vorgemelten kreúter woll darin, nim ziwiben, klaine weinberlen, zúcker, als vil dich gút donckt, nim acht air, klopffs woll In das obgemelt vorgeschriben vnd mach ain boden mit ainem aý vnd bachs langsam. |
Bylinkový koláčNejprve vezmi malou hrst yzopu, máty, mangoldu a šalvěje. Mělo by být 3krát víc mangoldu než ostatních bylin, podle toho, jak velký chceš koláč mít. Vezmi přepuštěné máslo a osmaž v něm výše vyjmenované bylinky. Vezmi hrozinky, malé bobule rybízu a cukr, tolik, kolik cítíš, že je dobře. Pak vezmi osm vajec, opatrně je vmíchej do toho, co je popsáno výše a udělej plát těsta s vejci a pomalu peč. |
134. Ain basteten mit ramNim 3 qúertlen ram vnnd 3 air, klopfs woll, thú zúcker vnnd rerlen daran thús dan In ain haffen, mach kain deck dariber, nim ain bastetenhaffen vnnd seud 3 lot erbis, reib mandel darúnder, thú púterschmaltz daran vnnd thús dan In ain haffen. |
Paštika se smetanouVezmi 3 kvarty smetany a 3 vejce. Dobře je ušlehej, přidej cukr a skořici, dej do hrnce, nepřikrývej ho. vezmi koláčovou pánev a vař v ní 3 loty hrášku, strouhaných mandlí. Přidej přepuštěné máslo a dej to do hrnce. |
135. Ain ortortenNim 20 or vnnd soúil milch als die air vnnd klopfs woll vnnderainander, lasß vnnderainander sieden wie ain ormilch, rier dan zúcker darúnder, mach ain bedellin, streichs glat, daraúff thú ain rossenwasser daran vnnd thús In die tortenpfanen, thú glút darúnder vnnd darIber, bach sý braún. |
Vaječný dortVezmi 20 vajec a tolik mléka jako vajec a dobře spolu ušlehej. Nechej spolu vařit jako vejce-mléko, pak do toho přimíchej cukr. Udělej plát těsta a jemně jej sviň. Pak přidej růžovou vodu a dej to na koláčovou pánev, dej horké pod ní a nad ní a peč dohněda. |
136. Ain semeltortenNim semelbrot vnnd reibs, milchram, riers vnnderainander, das es wirt wie ain dick músß nim 6 airtotter, klopfs woll, zúcker vnnd gewirtz daran, thús alles vnnderainander aúf den boden vnnd bachs wie ain torten. |
Chlebový dortVezmi semel a nastrouhej ho, smetanu, smíchej dohromady, aby to zhoustlo jako pudink. Vezmi 6 žloutků, dobře je vmíchej a přidej koření. Všechno společně dej na plát těsta a peč jako koláč. |
136a. Ain milchtorten zú machenNim semelbrot vnnd reibs milchram, rier vnnderainander das es wirt wie ain dick músß nim 8 airtotter, klops woll, zúcker vnnd gewirtz daran, thús alles vnnderainander aúf den boden vnnd bachs wie ain andere torten. |
Kterak připravit mléčný dortVezmi semel a nastrouhej ho, smetanu, smíchej dohromady, aby to zhoustlo jako pudink. Vezmi 6 žloutků, dobře je vmíchej a přidej koření. Všechno společně dej na plát těsta a peč jako jiné koláče. |
137. Ain ortortenNim 3 qúertlen milch, thús Iber das feúr, laß sý sieden, thú 12 air darein In die siedig milch, streichs dúrch ain heris túch, thú zúcker darein darnach dú sý siesß wilt haben, thu rossenwasser darein thús aúf den boden vnnd bachs. |
Vaječný dortVezmi 3 kvarty mléka, dej je na oheň, nechej vařit, přidej 12 vajec a vroucího mléka, přepasíruj skrz hrubou látku, přidej cukr, podle toho, jak sladký chceš dort mít. Přidej růžovou vodu, dej na plát těsta a peč. |
137a. Ain ortortenNim 3 viertela milch, thús Iber das feúr, lasß sý sieden, thú 12 or darein, laß sieden, streichs dúrch ain túch, thú zúcker darein, darnach dú sý siesß wilt han, vnnd thú rossenwasser darein, thús aúf den boden vnnd bachs. |
Vaječný dortVezmi 3 kvarty mléka, dej je na oheň, nechej vařit, přidej 12 vajec, nechej vařit, přepasíruj přes látku, přidej cukr, podle toho, jak sladký chceš dort mít. Přidej růžovou vodu, dej na plát těsta a peč. |
138. Ain mandeltortenWiltú ain gúte mandeltorten machen, so nim anderhalb pfúnd mandel zú ainer grossen torten vnd stosß woll klain, nim alf oder 12 air das weisß vnnd thú ain wenig rossenwasser darein vnnd zucker, wie siesß dús dan haben wilt, vnnd thú In aúch aúf den boden, vnd wan er halb gebachen wirt oder Ist so jberstreich In mit rossenwasser, alsdan setz In aúff. |
Mandlový dortChceš-li udělat dobrý mandlový koláč, tak vezmi libru a půl mandlí pro velký koláč a roztluč je dobře na drobno. Vezmi bílky z 12 vajec a přidej do nich trochu růžové vody a cukr, podle toho, jak sladké to chceš mít. A dej do to taky na plát těsta. A když je to napůl upečené, polij to růžovou vodou. Potom opět vlož zpět. |
139. Ain grene tortenNim mangoldt, zopf In wie ain kell, nim darzú petterling, salúa vnnd maseron, das hack alles vnnderainander, rest es In ainem schmaltz, nim 5 air, ain geribes brot, riers aúch darein, thú zúcker darein vnnd gewirtz vnnd mach ain bletlin wie zú den kutelflecken, thúts kraút daraús vnnd bachs wie ain andere torten. |
Zelený koláčVezmi mangold, roztrhej ho na kousky jako zelí, vezmi k tomu petržel, šalvěj a majoránku, vše dobře nasekej, osmahni na tuku. Vezmi 5 vajec a strouhaný sýr, přimíchej je rovněž do toho. Přidej cukr a koření a udělej plát těsta jako pro držťky a nahoru dej bylinky a peč jako jiné koláče. |